mijn passie was er voordat ik mij daar bewust van werd

Mijn moeder zat aan mijn wieg om tot rust te komen

Dit is de blauwdruk die ik meekreeg als baby

Ooit vertelde mijn moeder mij dat ze in mijn babytijd ’s avonds aan mijn wieg zat om tot rust te komen. Ik was haar vierde kindje. Later kwamen er nog twee. Op dat moment waren wij kleuter, peuter, dreumes en baby. Ik heb daar later vaak aan gedacht, hoe dat voor mijn moeder moet zijn geweest. Ze noemen zoiets ook wel een blauwdruk, die je meekrijgt vanuit de wieg. Je blijft daar altijd aan denken.

Inleven in mijn moeder
Ik leerde in ieder geval al vroeg om mij in te leven in mijn moeder haar vermogen om alles op de rit te houden. Daarbij voelde ik de moeilijkheid. Als kinderen zich gaan ontwikkelen, vanuit zichzelf, leren ze woorden te geven aan wat ze voelen. Woorden die beginnen met een gedachte, gestoeld vaak op dat eerste begin. Helaas hebben mijn moeder en ik elkaar daarin nooit kunnen vinden, de ruimte en tijd ontbrak daarvoor. We bleven ons verhouden vanuit die allereerste energie.

Detsje Holtrop hsp coach en passie voor schilderen 1

Diep in mij was een kindsdeel dat zich niet kon laten zien

Ik was er voor haar, zo voelde dat voor mij, waardoor ik ook niet integreerde wat ze wel voor mij betekende. Ik zag het wel en voelde het ook wel, maar diep in mij was nog een kindsdeel dat zich niet kon laten zien. Het had de veiligheid nodig die ik uiteindelijk zelf moest creëren.

Als jij je hierin herkent, is het een uitdaging om dit proces aan te gaan. Toen je een kind was, kon je dat nog niet en nam je waar wat je toen aankon. Misschien heb je dat al in de moederschoot tot je genomen, daar waar de energie van een kind nog één is met die van de moeder. Waardoor ook jij jouw onbewuste levenstaken al van meet af aan tot je nam.

Wat kan jij leren als je jouw kindertijd opnieuw waarneemt?

Probeer gerust eens naar die tijd terug te gaan. Het kan je leren dat daar veel in waar te nemen is. Voor mij werd het een reden dat ik mijn verhaal wilde delen. Maar ook omdat ik waarnam dat steeds meer mensen op zoek zijn naar hun innerlijk kompas.

Zoek het verloren fundament in jezelf en omarm de passie die daaruit geboren wordt.

 

Detsje Holtrop hsp coach en passie voor schilderen 2