drie boeken die elkaar opvolgen en ook heel goed los te lezen zijn

Ik heb mijn belevingen herschreven

Dat mag het ook voor jou doen

Tijdens het schrijven, duik ik diep in gedachten. Voordat er ook maar één woord op papier komt, heb ik het al gevisualiseerd in mijn hoofd. Vaak hoef ik niet lang te wachten tot de woorden bij me binnen komen. Mijn verhaallijn ontvouwt zich als vanzelf.

Denken gaat samen met voelen
Ik denk terug aan vroeger en het denken gaat samen met voelen. Waardoor ik moeiteloos terug kan halen hoe ik de dingen heb beleefd. Voor mij werd het een uitdaging om die beleving weer te geven in mijn schrijven. Het magische deel van bijvoorbeeld mijn kindertijd kwam daarmee uit de schaduw. Al laat ik ook vaak zien wat het kind daardoor juist tegenkwam. Daarmee is het schrijven en het lezen van mijn verhaal een proces geworden van heling. Het mag bestaan zoals het is, ik kijk er met nieuwe ogen naar en neem je heel graag mee in het verhaal. Zodat ook jij ervaren kunt dat de bron van jouw essentie dichter bij ligt dan je denkt.

Detsje Holtrop schrijfster schrijver auteur van drie boeken
Detsje Holtrop auteur Renate HSP mock up (2)

Download gratis het eerste deel van mijn boek ‘Renate’

 

‘Wat vanbinnen wordt ontkend, ook al is het onbewust,
komt uiteindelijk toch van buitenaf wel naar je toe.’

Detsje Holtrop boek Renate

Renate

Toen ik klein was, leerde ik van mijn omgeving dat er dingen aan mij mankeerden, mijn schaduw kon ik toen nog niet herkennen als een deel van mezelf. Maar wat vanbinnen wordt ontkend, ook al is het onbewust, komt uiteindelijk toch van buitenaf wel naar je toe. Leeftijd maakt daarin niet uit, het krijgt alleen wel steeds meer vorm door de jaren heen.

De hoofdpersoon van dit boek wordt in haar werk gewaardeerd omdat ze gevoel en verstand lijkt te kunnen scheiden. Voor haarzelf is leven vanuit haar gevoel echter de enige manier om werk volgens haar idealen te doen. Maar haar gevoelens zijn vaak verwarrend. En herinneringen aan haar verleden, de plek in het gezin waarin ze opgroeide, de moeder, die haar als haar bezit beschouwde, belemmeren haar om de weg van haar hart te volgen. Het is een soort puzzel, die ze helemaal moet leggen om een compleet beeld te krijgen van haar ware zelf. Die persoon is krachtig en warm, capabel en moedig. In staat, om na al die jaren, eindelijk grenzen te stellen.

Elikser B.V. Uitgeverij
April 2020
ISBN 978-94-6365-216-2
Nederlands
Paperback
267 pagina’s
Detsje Holtrop Boek Tovertijd

Tovertijd

Opeens zie ik mijn vader en moeder door een andere bril en lijkt het alsof het beeld dat ik had, is verdwenen. Dus zo doet mijn moeder dat, ze maakt zich klein en afhankelijk en door de jaren heen is ze dat zeker ook geworden. Maar ze doet het zelf. Ik weet niet eens of mijn vader daar wel blij mee is, maar ook hij heeft waarschijnlijk geen keus. In zijn uitvergroot verantwoordelijkheidsgevoel past dit plaatje uitstekend, maar het is een spel, ingegeven door maatschappelijke verwevenheden of het onvermogen om deze verwevenheden aan te gaan.

Ik kijk naar de vrouw die tegenover me zit, naar het ingetogen en verstilde gezicht waaruit alle dynamiek lijkt weggeëbd. Was dat altijd al zo of zie ik dat voor het eerst?

Op weg naar de volwassenheid probeert de hoofdpersoon van dit boek haar weg te vinden in een voor haar vaak ongrijpbare wereld. Met haar vader heeft ze weinig contact en haar moeder heeft iets heel mysterieus, maar ook daar kan ze geen grip op krijgen. Op zoek naar een waarheid die bij haar past, komt ze gedurende de opbouw van haar leven voor keuzes te staan en ontwikkelt daarbij een verlangen om uiting te geven aan wat niet benoembaar is. Tovertijd speelt zich af in Zuidwest-Friesland en is een vervolg op Tussenkind, maar beide boeken zijn los van elkaar te lezen. De schrijfster heeft een bijzondere stijl en woordkeus, die boeit en verrast.

‘Detsje Holtrop heeft een unieke schrijfstijl, ze speelt met taal en gebruikt in haar zinnen met regelmaat woorden die ongebruikelijk zijn, maar toch zeker niet verkeerd. Haar woordenkeus past prima bij het verhaal, bij de hersenspinsels van de hoofdpersoon in het boek en is sfeerbepalend. Het boek krijgt hierdoor een persoonlijk tintje en draagt bij aan de originaliteit van het verhaal.Net als eenieder tijdens het opgroeien worstelt met keuzes en familiebanden zo stoeit ook de hoofdpersoon in dit boek hiermee. Het boek zal voor iedere unieke lezer dan ook wel hier en daar herkenning te weeg brengen. Hierdoor is het boek dan ook aangenaam om te lezen, het zet je aan het denken over je eigen achtergronden en brengt de lezer zo nu en dan zelfs in ontroering. Tovertijd, een liefdevolle terugblik op een jeugd vol momenten van vallen en opstaan.’

Review vanuit bol.com op het boek Tovertijd

Elikser B.V. Uitgeverij
Augustus 2016
ISBN 978-90-8954-884-9
Nederlands
Paperback
211 pagina’s
Detsje Holtrop auteur boek Tussenkind

Tussenkind

Bij meester voel ik hetzelfde als bij mijn moeder, een leeg gevoel waar ik naartoe gezogen word en tegelijk geen raad mee weet. Het voelt alsof meester alleen is op de wereld, zo voelt dat bij mijn moeder ook. Maar tegelijk klopt daar niets van, omdat mijn moeder Bertus heeft en meester heeft een vriend. Daarom denk ik ook weleens even dat het in mezelf zit, dat lege gevoel. Vreemd is alleen dat het weg is als ik niet bij meester ben en vreemd is ook dat het alleen terugkomt bij mijn moeder. Bij niemand anders heb ik dat. Ook als ik fiets en helemaal alleen ben is het er niet en zelfs op het schoolplein, waar heel veel kinderen zijn, voel ik dat niet. Dan ben ik vol van binnen, door alles wat er om me heen gebeurt.

Ze is de jongste van vier zussen en na haar komen nog twee broertjes. Te midden van de anderen probeert ze zichzelf samen te stellen uit de chaos om haar heen. De mensen zijn vaak verwarrend voor haar. Haar moeder is regelmatig ziek en dan weet ze niet wat ze heeft. En er is iets met de meester, maar daar mag je niet over praten. Ze woont aan de kant van de Rijksweg waar geen vriendinnen mogen komen omdat dat te gevaarlijk is. Ze doet haar best om net te zijn als de anderen, maar dat lukt vaak niet. Diep onder de dekens kan ze de wereld klein maken. En langzaam zoekt ze haar weg, naar een wereld die ze kan begrijpen.

Elikser B.V. Uitgeverij
April 2008
ISBN 978-90-8954-207-6
Nederlands
Paperback
191 pagina’s

Ik wist al heel lang

Dat ik zou schrijven

Al zolang als ik me kan herinneren, heb ik gezegd dat ik zou gaan schrijven. Ik heb ook altijd geweten dat ik in ieder geval drie boeken zou schrijven. En dat heb ik gedaan. Drie prachtige boeken die als een serie achter elkaar gelezen kunnen worden. Ieder boek leent zich er ook heel goed voor om los gelezen te worden.

Mijn intentie
Het is mijn intentie om jou mee te geven dat je niet alleen bent. En dat jouw hooggevoeligheid in elke fase van je leven onderdeel uitmaakt van jou. Dit om de eenvoudige reden dat je geen hsp hebt, maar hsp bent. En ook dat is maar een naam. Waar het om gaat is dat je accepteert dat jouw invoelingsvermogen onderdeel uit maakt van je DNA. In jouw weg naar volledigheid krijg je steeds meer grip op en begrip voor jouw sensitiviteit. En hierdoor kun jij, ondanks invloeden van buitenaf, steeds beter je weg vinden. Dit is wat ik jou gun.

Detsje Holtrop schreef drie boeken over hooggevoeligheid