In harmonie met jezelf en je omgeving

6 april 2023

Wat is er fijner dan in harmonie zijn met jezelf en je omgeving. We streven er allemaal naar en wanneer dat soms niet lukt, vinden we dat allemaal vervelend. De vraag die zich dan aandient is wat we daar mee doen.

Een hoog gevoelige persoon (HSP’r) zal er in ieder geval alles aan doen om die harmonie alsnog weer te bewerkstelligen en zich daarbij afvragen wat ie verkeerd heeft gedaan. Want het niet kunnen verdragen van disharmonie maakt een HSP’r kwetsbaar, wat vaak van kinds af aan al zichtbaar is.

Hoe belangrijk is het dan om te beseffen dat kwetsbaarheid en kracht elkaars tegenpolen zijn en daardoor het vermogen in zich dragen om elkaar aan te vullen. Dat betekent ook dat als je allebeide energieën in je draagt, kwetsbaarheid iets moois kan zijn. Dat jij bijvoorbeeld degene bent die als eerste doorheeft dat er hommeles in de lucht zit. En in plaats van het op jezelf te betrekken, besteed je je energie aan het vinden van een oplossing voor het probleem, wat met een enkel woord of klein gebaar soms al gevonden kan worden.

Niet zelden zijn mensen die dat kunnen ware vredestichters voor hun omgeving, bijvoorbeeld op de werkvloer of in overige sociale situaties. Maar hoe dichter het bij henzelf komt, hoe moeilijker het wordt. En des te waardevoller het desondanks is als iemand ook dan de vrede weet te bewaren, wat altijd begint met het overeind blijven staan in de eigen harmonie. Dat dit met het kennen van de eigen grenzen te maken heeft, is een onderliggende thema, maar wel heel belangrijk hiervoor.

Want wanneer je je grenzen kent, hoef je er niet in mee te gaan als jouw innerlijke harmonie ter discussie wordt gesteld of hoe dan ook wordt aangeraakt. Boosheid heeft vaak te maken met je grenzen niet kunnen bewaken of daarop tijdelijk geen zicht hebben, wat menselijk is. Maar voor een HSP’er geldt dat met ieder stapje vooruit je dichter bij het vermogen komt om als een koorddanser jouw kracht hierin te kunnen combineren met jouw kwetsbaarheid.

Download hier het eerste deel van mijn boek ‘Renate’

Detsje Holtrop auteur Renate HSP mock up (2)

‘Wat vanbinnen wordt ontkend, ook al is het onbewust, komt uiteindelijk toch van buitenaf wel naar je toe.’