Als kind wilde ik graag zijn als iedereen

8 maart 2023

Ballonnen op de internationale vrouwendag 2023 en bekenmaking van de doelgroep waarover en waarvoor ik de komende tijd ga schrijven.

Als kind wilde ik graag zijn als iedereen. Het heeft nogal een tijdje geduurd voordat ik er achter kwam dat dit helemaal niet de bedoeling van mijn leven was. En ook in mijn praktijk kom ik vaak mensen tegen die een verlangen najagen dat gebaseerd is op verwachtingen van anderen. Dat kunnen verwachtingen van ouders zijn, maar vaker nog de verwachtingen die vanuit de maatschappij over hen worden uitgestort. Althans, dat ervaren zij dan zo.

Op school begint het al, je hoort er nog het beste bij als je mee kunt komen met de middenmoot. Uitblinkers vallen op en hebben het daar niet zelden moeilijk mee. Maar ook kinderen die gevoelig zijn en door de indrukken die ze ervaren meer dan bovengemiddeld afgeleid worden. Ze leren heel veel, meer dan de theorie die hen door het lesmateriaal wordt aangeboden en daardoor dwalen ze af.

Ik was ooit zelf zo’n kind, dat met bank en al tegen de achterwand van het klaslokaal werd gezet, al in de allereerste klas van de lagere school. Omdat ik te veel afgeleid was en daardoor ook andere kinderen afleidde. Dat stond in mijn rapport en later dat jaar opnieuw: “Nog steeds snel afgeleid”.

Zo’n kind noemen we tegenwoorden hoog sensitief. Aan mij is die diagnose nooit besteed. Ik leerde overleven wat me vaak verdrietige momenten opleverde. Het gevoel van buitengesloten zijn werd daardoor mijn nieuwe ik. Dat stille kind, zo werd ik later door een klasgenootje herinnerd.

Maar vandaag maak ik bekend dat ik na 15 jaar gewerkt te hebben in mijn bedrijf voor ambulante hulpverlening, de stoute schoenen aantrek en de deuren opengooi.

Ik ga mij vanaf nu richten op vrouwen die hetzelfde meemaken. Want zonder twijfel, zij herkennen dit. In mijn bedrijf van nu richt ik mij op een bredere doelgroep, dat blijft ook wel bestaan. Maar dit wordt dus mijn specialisatie.

Ik voel me daarin thuis en wil al het goede dat ik in mijn loopbaan als werker onder de mensen met heb geleerd delen.

Download hier het eerste deel van mijn boek ‘Renate’

Detsje Holtrop auteur Renate HSP mock up (2)

‘Wat vanbinnen wordt ontkend, ook al is het onbewust, komt uiteindelijk toch van buitenaf wel naar je toe.’